UNIPERIN ”SONTAKASA” UHKAA MARININ HALLITUKSEN BRÄNDIÄ

Oikealla näkyy Uniperin kiistellyn Datteln 4 -kivihiilivoimalan 180 metriin nouseva jäähdytystorni. Kuva: Wikipedia. CC BY-SA 3.0

Saksalainen ilmastoliike sai suuryhtiö Siemensin polvilleen vain 20 miljoonan suuruisen kaupan takia, jolla Siemens osallistuu uuden hiilikaivoksen toimintaan Australiassa.

Fortum on hankkinut osake-enemmistön saksalaisesta Uniperista, jonka tuotantokapasiteetista 80 prosenttia on hiili- ja kaasuvoimaloita. Niiden 59 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat kuin koko Suomen päästöt. Koska Fortum on valtioenemmistöinen yhtiö (50, 8 %), niin Suomen hallituksen vastuulla olevat päästöt välillisesti kaksinkertaistuivat.

Uniper on pian ottamassa käyttöön Dortmundin lähellä Datteln 4 -kivihiilivoimalan, joka on nousemassa ilmastoprotestien pääkohteeksi. Niistä Fortumille aiheutuva maineriski on ”pahimmillaan suoranainen sontakasa” Siemensin 20 miljoonan euron tahraan verrattuna, varoitetaan (13.1.) Kauppalehdessä.

Tämä uhkaa myös Sanna Marinin (sd) hallituksen mainetta edistyksen etujoukkona, arvellaan Kauppalehden artikkelissa: Siemensin ”lipsahdus” paljastaa millainen sontakasa Fortumin Uniper-rasite.

Fortum on ilmoittanut, ettei aio puuttua Uniperin Datteln 4 -hiilivoimalan käyttöönottoon.

– Meidän mielestämme Datteln 4:llä on paikkansa, sanoi Fortumin viestinnän johtaja Paulina Vuosio Ylelle 20.12.19.

Lisäksi Uniper on uhannut haastaa Alankomaat kansainvälisen välimiesoikeuteen, koska maa kieltää lailla hiilen polttaminen vuodesta 2030. Fortum ei Ylen mukaan aio puuttua tähänkään Uniper-ongelmaan.

Fortumin Uniper-sotkusta pitäisi päästä eroon

Lokakuussa Osallisuus-Mediassa käsiteltiin Uniperin kaupan sotkua ja umpikujasta pääsemiseksi ehdotettiin Fortumin pilkkomista tai osakkeiden myymistä.

Fortumin markkina-arvo on noin 19 miljardia euroa ja sen osakkeiden arvo on nyt korkeimmalla tasolla 10 vuoden jaksolla tarkasteltuna.

Jos hallitus myy omistamistaan osakkeista 70–80 prosenttia, niin Fortum ei olisi enää valtion omistama yhtiö. Myyntiä voitaisiin brändätä sillä, että Marinin hallitus haluaa puhdistautua Sipilän hallituksen Uniper-ostoksen luomasta negatiivisesta kierteestä.

Fortumin osakemyynnillä Marinin hallitus voisi saada noin 5–7 miljardia euroa sijoitettavaksi esimerkiksi uusiutuvan energian kohteisiin. Suomessa on edelleen hyvin vähän maalämpöä ja tuuli- sekä aurinkovoimaa, joten puhtaan energian investointikohteista ei pitäisi olla puutetta.

  • Mikael Kallavuo