Yhdysvaltain on luovuttava kaikista syytöksistä, jotka liittyvät Julian Assangen julkaisutoimintaan ja Britannian on torjuttava luovutuspyynnöt, vaaditaan ihmisoikeusoikeusjärjestö Amnesty Internationalin maanantaisessa (7.9.) tiedotteessa.
Tällä viikolla Lontoossa alkaneessa, useita viikkoja kestävässä oikeudenkäynnissä käsitellään luovutusvaatimusta Yhdysvaltoihin. Amnestyn Euroopan johtaja Nils Muižnieks sanoo tiedotteessa oikeuskäsittelyn olevan huolestuttava hyökkäys mielipideoikeutta vastaan. Syyttämällä Julian Assangea voi olla lamauttava vaikutus median vapaudelle.
Assangea kohtaa Yhdysvalloissa reaalinen vaara kidutusta lähestyvistä vankeusolosuhteista. Lisäksi on vaarana, ettei jopa 175 vuoden vankeusrangaistusta käsittelevä oikeudenkäynti olisi reilu, varoittaa Amnesty.
”Britannian on pysyttävä velvoitteissaan kansainvälisen ihmisoikeuslaille, joka kieltää luovuttamasta henkilöitä toiseen maahan, jossa ne voisivat kokea vakavia ihmisoikeus rikkomuksia.”
Tiedotteen mukaan Julian Assangen journalistinen julkaisutoiminta WikiLeaksissa on peruskivi median vapaudelle ja pääsylle yleisesti tärkeälle informaatiolle.
Amnestya ei päästetty seuraamaan oikeudenkäyntiä
Amnestylle oli myönnetty useita etäyhteyksiä moniviikkoisen oikeudenkäynnin seuraamiseen. Yllättäen tuomari Vanessa Baraitser päätti ensimmäisenä oikeuspäivänä estää etäyhteydet Amnestylta ja Reporters without Bordersilta sekä 40 muulta kansalaisjärjestöltä.
Amnesty ilmoitti twitter-tilillään, ettei sen sallittu toisena eikä kolmantenakaan oikeuspäivänä seurata edes etäyhteyksin kuulemisia.
Amnestyn edustaja Julia Hall selostaa tilannetta alla olevalla videolla. He ovat päässeet seuraamaan oikeudenkäyntejä monessa maassa ja ovat saaneet luotettavan tarkkailijan maineen. Tarkkailuprosessillaan Amnesty voi varmistaa, että oikeus toimii tasapuolisesti, mikä on hyvin tärkeää avoimen oikeuskäytännön kannalta.
Lisäys 15.9. Amnesty, Pen, Reporters without Borders eivätkä muut suuret kansalaisjärjestöt päässeet vielä maanantainakaan 14.9. seuraamaan oikeudenkäyntiä fyysisesti eivätkä etänä, kirjoittaa Britannian entinen suurlähettiläs Craig Murray blogissaan 15.9.
Craig Murray on yhtenä harvana poikkeuksena päässyt seuraamaan Julian Assangen oikeusistuntoja ja hän kirjoittaa niistä päivittäin yksityiskohtaisia kuvauksia blogissaan.
- Mikael Kallavuo