Atte Korhola ”Kristillinen äärioikeisto ja Trump”. 2024. Tammi
Kirja-arvio Satu Hassi

Atte Korholan kirja ”Kristillinen äärioikeisto ja Trump” selventää ainakin osaa niistä virtauksista, jotka ovat nostaneet Trumpin valtaan. On varsin luettavasti, paikoin hauskastikin kirjoitettu.
Toisaalta melkein joka sivulla nousee tukka pystyyn, ensinnäkin siitä, mitä USAn kristillinen äärioikeisto saarnaa ja miten se toimii, ja toiseksi siitä, miten laajasta ja organisoidusta liikkeestä on kyse.
Ei varmaankaan riittävä selitys, mutta osaselitys Trumpin kahdelle vaalivoitolle on kristillisen äärioikeiston asettuminen hänen taakseen. Toisin sanoen Trump tuskin olisi tullut valituksi ilman USAn kristillisen äärioikeiston tukea.
Kristillisen oikeiston tuki Trumpille on Suomesta katsottuna tuntunut eriskummalliselta, koska Trumpin käytös on varsin kaukana siitä, mitä olemme tottuneet yhdistämään kristilliseen moraaliin. Mutta USA:n kristillinen oikeisto onkin nähnyt Trumpin hahmona, joka voi auttaa heitä toteuttamaan pyrkimyksiään, vaikka ei itse olekaan esikuvallinen. Trumpia on verrattu Persian muinaiseen kuninkaaseen Kyyrokseen, joka oli pakana, mutta salli juutalaisten palata Jerusalemiin ja rakentaa temppelin uudelleen.

Mistä uskonnosta olikaan kyse?
Tavallaan kolikon toinen puoli on, että USAn äärioikeistolainen kristillisyys eroaa aika lailla siitä, mitä Suomessa pidetään kristillisyytenä, ainakin siitä mitä Suomen luterilainen kirkko edustaa.
Kuvatessaan erilaisia eriskummallisuuksia Korhola huokaakin useamman kerran, että mistähän uskonnosta tässä olikaan kyse.
”Kristillisen äärioikeiston pyrkimyksiä ja päämääriä, jopa heidän hengellisen elämänsä lämpötilaa näyttävät, ainakin sivullisen tarkkailijan mielestä, ohjaavan kaikki muut asiat paitsi ilosanoma Jeesuksesta”, Korhola toteaa.
USAn oikeistokristillisyys nojaa paljolti perinteisten isojen kirkkokuntien ulkopuolisiin karismaattisiin herätysliikkeisiin, kuten helluntailaisuuteen. Vanha suomalainen sana ”hihhuli” kuvaa meininkiä hyvin.
Korhola käy läpi USA:n karismaattisia herätysliikkeitä ja niiden johtajien edesottamuksia yli sadan vuoden ajalta. Itse itsensä Jumalan sanansaattajiksi julistaneet gurut ovat keränneet isoja seuraajajoukkoja, mutta ovat järjestään paljastuneet huijareiksi, seksuaalisiksi saalistajiksi ja kannattajiensa rahoilla ylellisyydessä mällääjiksi.
Uskonnollinen äärioikeisto haluaa valtaan
Suunnilleen 1900-luvun lopulla ja vuosituhannen vaihteessa tämä liike alkoi suuntautua yhteiskunnallisen vallan tavoitteluun. Iso voitto oli evankelikaalisen George W Bushin valinta presidentiksi vuonna 2000. Moni niistä asioista, joita presidentti Bush nuorempi silloin sanoi ja teki, tuntui aikoinaan kahelilta, mutta kalpenee Trumpin ja hänen porukkansa meininkiin verrattuna.
Nykyisin vaikuttavan uusapostolisen uskonpuhdistuksen (NAR, New Apostolic Reformation) taustalla on myös mytologisoitua USA:n historiaa. Niin sanottu angloisraelilainen suuntaus uskoo — tai uskottelee — että Israelin valtion tuhouduttua n 720 eaa juutalaisten heimot siirtyivät länteen ja heistä polveutuivat mm anglosaksit, keltit, germaanit, skandinaavit. Kun näitä kansallisuuksia muutti Yhdysvaltoihin, kristinuskon omaksuneina, USAsta tulikin uusi Israel, Luvattu Maa. Tällä ajattelulla on yhteyksiä mm Ku Klux Klaniin.
Tämän ajattelun rasismi kohdistuu myös juutalaisuuteen. ”Make America Great Again” tarkoittaakin enemmän tai vähemmän valkoista valtaa.
Ajattelulla on yhteys myös ns menestyksen teologiaan, eli ajatteluun, jonka mukaan Jumala palkitsee oikein eläviä vauraudella. Herätysliikejohtajat rahastavat tällä kannattajiaan, Jumalan tahtohan on tietenkin, että kannattajat antavat osan tuloistaan kirkolle, eli rikastuttavat johtajiaan. Jos tästä ei seuraakaan kannattajien oma taloudellinen menestys, vika on kannattajaparoissa, he eivät usko riittävästi tai oikealla tavalla.
Ytimenä autoritaarisuus
Menestyksen teologia ja oppi siitä, että Jumalan valittu maa ja kansa onkin itse asiassa USA ja nimenomaan USAn valkoinen väestö, tuottaa johtopäätöksen, että kun valtakunta alkaa toteuttaa oikeaa uskonnollista meininkiä, se puhkeaa ennennäkemättömään kukoistukseen. Sitähän Trump on moneen kertaan lupaillut.
Ja mitä se oikeanlainen uskonnollinen meininki on? Sen kovalta ytimeltä vaikuttaa autoritaarisuus ja heteroseksuaalinen patriarkaalinen perhemalli, naisen ja lasten alistuminen patriarkaalisen isän komentoon sekä muun kuin heteroseksuaalisuuden tuomitseminen. Abortin kieltäminen ja samalla naisten elämän valinnanmahdollisuuksien rajoittaminen on tämän olennainen osa.
Kampanjointi abortin kieltämiseksi, niin USA:ssa kuin muuallakin maailmassa, vaikuttaa samalla myös eräänlaiselta äärioikeistokristillisyyden ”sisäänheittotuotteelta”.
NAR (New Apostolic Reformation) vaatii Korholan mukaan yksinoikeutta ”valtasuhteeseen Jumalan kanssa, joka kumoaa demokraattisen prosessin ja demokraattiset arvot”. Voidaan hylätä muun muassa oikeudenmukaisuus, ihmisten tasa-arvo, rationaalinen ajattelu ja tieteen tulokset, ja tämä koskee valtiovallan lisäksi kaikkea muutakin, kuten perhettä, mediaa, taidetta, koulutusta, kulttuuria, viihdettä, bisnestä.
Trumpin päätöksiä on kirjoitettu Heritage-säätiössä
Heritage-säätiössä valmisteltu Project 2025 on osa tätä kokonaisuutta. Time-lehden tekemän analyysin mukaan ainakin kaksi kolmasosaa Trumpin ensimmäisen kuukauden päätöksistä perustui Project 2025-suunnitelmaan.
Liittovaltion opetusministeriön lakkauttaminen kuuluu tähän agendaan. Ja kuten olemme jo nähneet, ministereiksi ja muihin keskeisimpiin tehtäviin nimitettäviltä ei ole tarvinnut vaatia perinteisten normien mukaista pätevyyttä, ideologia riittää.
Viime aikoina omassa somekuplassani on ollut paljon juttuja Piilaakson upporikkaista teknoveljistä Trumpin taustavoimina ja heidän edustamastaan antidemokraattisesta ajattelusta. Nähtäväksi jää, syntyykö jossain vaiheessa konflikti teknomiljardöörien ja kristillisen äärioikeiston välillä, jotka molemmat haluavat toteuttaa agendaansa Trumpin ja hänen hallintonsa kautta. Näiden kahden taustavoiman tavoitteet tuskin ovat aivan yhtenevät. Teknomiljardööreillä on rahaa, mutta uskonnollisella äärioikeistolla taitaa olla ote republikaanipuolueen kentästä. Tämä ote ehkä selittää sen, että kongressin Trumpia vastaan pullikoineet republikaanit on seuraavien vaalien alla pudotettu puolueensa vaaliehdokasasettelussa.
Varmana voinee pitää lähinnä sitä, että Trump ja hänen taustavoimansa pystyvät aiheuttamaan paljon vahinkoa sekä USA:lle, että muulle maailmalle. Kuinka paljon, se jää nähtäväksi.
Putiniin USAn uskonnollista äärioikeistoa yhdistää konservatiivinen perhekäsitys.
”Poliittisten näkemysten perusteleminen jumalallisella auktoriteetilla on kirjaimellisesti tappava yhdistelmä”, toteaa Korhola kirjansa lopulla.
Satu Hassi on entinen kansanedustaja, ministeri ja meppi.