(Julkaisemme toimittaja Liisa Liimataisen Facebook-sivulleen (23.6.) tekemän yhteenvedon kahden asiantuntijan kirjoituksesta Washington Postissa.)
”Tässä on kahden, eri sukupolvea edustavan iranilaisen kannanotto presidentti Donald Trumpin politiikkaan. Se on julkaistu Washington Postin mielipidesivuilla. Minusta se kertoo hyvin, miksi Trumpin Iran-strategia on täysin väärä.
Ardeshir Zahedi oli Iranin ulkoministeri mutta myös Iranin suurlähettiläs Britanniassa ja Yhdysvalloissa ennen vallankumousta. Ali Vaez sanoo olevansa Iranin vallankumouksen lapsi, vaikka hän päätyi Yhdysvaltoihin aikanaan. Nykyisin hän johtaa International Crisis Groupin Iran-projektia eli on siis hyvin tärkeällä näköalapaikalla. Erilaisista tarinoista ja ikäpolvista huolimatta kumpikin on samaa mieltä Trumpin strategiasta. He molemmat tuntevat kuuluvansa Iraniin ja jakavat yhteisen huolen siitä, mihin Trumpin näkemys voi johtaa.
Asiantuntijoina he tyrmäävät Trumpin aikeet saada aikaan järjestelmän muutos Teheranissa eli sen mihin Washingtonissa on turhaan pyritty neljän vuosikymmenen aikana. Trump haluaa kuristaa Iranin talouden pakotteilla, saada aikaan sisäisen kaaoksen tukemalla dissidenttejä ja heitä, jotka haluavat erottaa Iranin osia Islamilaisesta tasavallasta. Trump on myös lanseerannut informaatiosodan Teheranin johtoa vastaan. Hän näyttää uskovan että omalla mahdollisimman kovalla painostuksellaan hän saa aikaan sen, että Iran antautuu tai sen hallinto romahtaa.
Iranin kansa taistelee demokratian puolesta, niin kuin se on tehnyt yli sadan vuoden ajan, kaksi iranilaista asiantuntijaa kirjoittaa. Iranilaiset ansaitsevat hallituksen, joka kunnioittaa heidän oikeuksiaan ja tarjoaa heille mahdollisuuden rauhaan ja parempaan elämään. Trumpin linja ei heitä siinä auta, päinvastoin.
Trumpin johto ei ole uskottava Iranissa. Kuka uskoo, että hän auttaisi Irania saamaan myönteisiä muutoksia, kun hän uhkaa murskata Iranin sotilastoimilla, jotka johtavat ”Iranin viralliseen loppuun”.
Trump on myös päättänyt estää lähes kaikkien iranilaisten pääsyn Yhdysvaltoihin. Hän puhuu Arabianlahdesta eikä Persianlahdesta, mikä on lahden oikea historiallinen nimi. (Tämä tuntuu pieneltä asialta, mutta iranilaiset reagoivat aina kun muun muassa Persianlahden maat puhuvat Arabianlahdesta.)
Trump ei ilmaissut omaa sympatiaansa kun Iran on ollut ISIS:in terrorismin kohteena. Trump vetäytyi Iranin ydinohjelmaa koskevasta sopimuksesta, joka merkitsi iranilaisille hyvin paljon, sillä he tunsivat vihdoin olevansa osa maailmaa ja näkivät sen merkkinä uudesta elämästä.
Juuri näiden Yhdysvaltain johdon tekojen vuoksi Trump on onnistunut muokkaamaan aikaisemmin Iranin huipulla ilmenneen antiamerikkalaisuuden nyt yhteiskunnasta tulevaksi Yhdysvaltain vastaisuudeksi. Iranin historiallisten kokemusten vuoksi Iranissa mikään ei saa iranilaisia kokoontumaan uskollisemmin maan lipun ympärille, kuin yritykset nöyryyttää ja uhkailla Irania. Miten iranilaiset voivat uskoa Washingtonin hyviin aikeisiin, kun se haukkuu systemaattisesti Iranin johdon korruptiosta ja ihmisoikeusrikoksista, mutta ei huomaa samoja ilmiöitä sen läheisissä liittolaismaissa, kirjoittajat kysyvät.
Irania kuristavat pakotteet ovat johtaneet kovaan inflaatiokierteeseen ja lamaan, köyhdyttäneet keskiluokan ja rikastuttaneet valtion sisällä toimivia vaikuttajia, erityisesti aseistettuja ryhmiä, joilla on pitkä kokemus kiertää erilaisia rajoituksia, niin kuin kirjoittajat sanovat.
Tämä Iranin yhteiskunnan kehitys voisi johtaa kahteen erilaiseen tilanteeseen: 1. entisestään heikentyneeseen yhteiskuntaan, jossa selvitymistarve jättää varjoon vapauspyrkimykset tai 2. sokeaan, epätoivoiseen kapinaan, joka voisi johtaa joko raakaan kapinan tukahduttamiseen ja tai hyvin veriseen sisällissotaan. Molemmat vaihtoehdot johtavat murtuneeseen, radikalisoituvaan ja militarisoituvaan Iraniin, jossa voittavat kovimmat näkemykset.
Trumpin uhkailu voi johtaa kirjoittajien mielestä vain siihen, että Yhdysvallat ja Lähi-idän alue joutuu uuteen älyttömään sotaan. Yhdysvaltain pitäisi toimia niin, että se edistää Iranin tietä vankalla perustalla toimivaksi valtioksi, jossa vahva keskiluokka voimistuu ja jonka korkean koulutustason omaavaa nuorisoa autetaan luomaan yhteys ulkopuoliseen maailmaan. Tätä tietä ei edistetä pakotteilla eikä sotilastoimilla.
Näin sanovat kaksi Yhdysvalloissa elävää iranilaista, jotka edustavat kahta eri sukupolvea ja elämäntarinaa. Trump ei ole tajunnut, miten vahva on iranilaisten kansallistunto. Se rakentuu tänään ajatukselle, että Iran on vihdoin itsenäinen maa vaikka se miten tätä Irania hallitaan ei välttämättä vakuuta iranilaisia. Trumpin ja muiden samalla lailla ajattelevien ongelma on se, että he eivät tunne Irania eikä sen historiaan ja siitä johtuvaa itsenäisyystahtoa.”
- Liisa Liimatainen asuu Roomassa ja on entinen MTV:n ja Yleisradion toimittaja.
- Ardeshir Zahedi & Ali Vaez: The U.S. should strive for a stable Iran. Instead it is suffocating it, (20.6.19, Washington Post).