Eriväriset hallitukset ovat leikanneet ja näivettäneet julkisia palveluja 1990-luvun lamasta lähtien. Nyt on tapahtunut historiallinen käänne, kun vihdoinkin lähes kaikkia julkisen sektorin osa-alueita kohennetaan.
– Valtamerilaiva on kääntänyt suuntaansa, tutkimusprofessori Pasi Moisio Terveyden ja hyvinvointilaitokselta sanoi 18.9. Helsingin Sanomille.
Köyhyyttä tutkinut professori Juho Saari on samaa mieltä ”Olennaisinta on se, että suunta on nyt muuttunut [- -] ja korotusten kohdentumiset osuivat varsin hyvin.” (HS, 18.9.)
– Budjetin tuoma lisäpanostus koulutukseen ja osaamiseen, kaikkiaan 350 milj. euroa, on merkittävä. Hallitusohjelman koulutuslupauksia ollaan siis lähdetty lunastamaan, puheenjohtaja Olli Luukkainen kiittää (OAJ, 17.9.).
Budjetissa on nyt seitsemän päivän hoitotakuu ym.
Budjetissa on nyt muun muassa:
- Yli 50 miljoonan vuosittainen rahoitus hoitotakuulle, jossa pääsee hoitoon seitsemän päivän sisällä, kun aikaisempi hoitotakuu oli kolmen kuukauden pituinen.
- Lukio- ja toisen asteen opetuksesta tulee ilmaista, mikä on suunnattoman tärkeää köyhille lapsiperheille.
- Lastentarhojen yli kolmevuotiaiden ryhmissä on jatkossa yksi kasvattaja seitsemää lasta kohden. Lisäksi kaikille lapsille annetaan oikeus mennä lastentarhaan.
- Luonnonsuojelu saa ensi vuonna lisää 100 miljoonalla euroa, mistä Suomen Luonnonsuojeluliito on iloinen. Tosin sen pitää ilmastotoimia liian vähäisinä. (SLL, 17.9.)
- Aktiivimallin epäoikeudenmukainen leikkuri poistetaan 1.1.2020 alkaen.
- Kuntien valtionavut nousevat 9 prosenttia vuonna 2020.
- ”Yhdessä muiden korotusten kanssa perusväylänpidon rahoitus kasvaa 362 miljoonaa euroa vuonna 2020. Vaarallisten tasoristeysten poistamiseen ehdotetaan yhteensä 22 miljoonaa euroa vuosille 2020–2021.” (Valtioneuvoston tiedote, 17.9.)
Vuosikymmenten paras budjetti ei ole edes kallis
Lisäksi nämä budjetin parannukset eivät maksa juuri mitään. Vero kiristyy vain 13 euroa kuussa noin 3452 euroa kuussa ansaitseville ja 3 euroa kuussa 2301 euroa ansaitseville. (HS, 17.9.)
Jos ajaa autollaan tuhat kilometriä kuukaudessa, niin joutuu maksamaan bensasta vain 3,8 euroa aikaisempaa enemmän (HS-laskuri, 17.9.).
Miksi julkisia palveluja kohentavaa Rinteen hallitusta haukutaan näinkin laajasti?
Kokenut toimittaja Kai Hirvasnoro arvioi Rinteen hallituksen olevan ennätyksellisen haukuttu, koska näin ”ehdollistettuja meillä ollaan siihen, että on vain yksi suunta, hyvinvoinnin purkaminen. Vuosikymmeniä jatkuneelle leikkauspolitiikalle ei nähdä vaihtoehtoa.” (KU, 20.6.)
Kun sukupolveen ei ole nähty näin rakentavaa budjettia, niin uusliberalistiset haukut tulisi kääntää kannustukseksi, jolla korjataan koulutuksen, terveydenhoidon ja sosiaalisen sektorin valtavia puutteita.
- Mikael Kallavuo