(Olli Savelan kolumni 17.5. julkaistaan tässä lyhennettynä.)
Maailmanpankin entisen tutkijan Branko Milanovicin elämäntyönä on ollut tutkia maailmanlaajuisia tuloeroja. Nykyään hän toimii vierailevana professorina City University of New Yorkissa ja tutkijana Luxembourg Income Study Centerissä.
Tuloerot globalisaation aikakaudella ilmestyi vuonna 2016 ja suomeksikin Vastapainon kustantamana jo 2017. Kirja on jäänyt Suomessa aika vähälle keskustelulle, mutta se on edelleen ajankohtainen. [- -]
Milanovic tarkastelee erikseen maailman rikkainta yhtä prosenttia, joka koostuu noin 70 miljoonasta ihmisestä. Vuonna 2008 heistä noin puolet oli yhdysvaltalaisia, kaikkiaan 12 prosenttia yhdysvaltalaisista kuului maailman rikkaimpaan prosenttiin. Japanilaisista siihen kuului 6 prosenttia, norjalaisista 3 prosenttia ja saksalaisista 2 prosenttia, suomalaisista vähemmän.
Kaikkein rikkaimpia Milanovic tarkastelee varallisuus- eikä tulotietojen perusteella käyttäen Forbesin miljardöörilistaa. Milanovic laskee, että hyperrikkaiden lukumäärä ja omaisuus viisinkertaistuivat vuodesta 1987 vuoteen 2013. Samana aikana hyperrikkaiden varallisuus suhteessa maailman bruttokansantuotteeseen kasvoi vajaasta 3 prosentista yli 6 prosenttiin. [- -]
Eriarvoisuus pysyy
Tulevaisuuden ennustamisesta Milanovic viisaasti varoittaa, mutta pohtii kuitenkin mahdollisia kehityskulkuja. Kiinan sisäiset tuloerot ovat kasvaneet, mutta ovat ilmeisesti jo saavuttaneet huippunsa. Yhdysvaltojen sisäisten tuloerojen hän sen sijaan ei usko kääntyvän laskuun muun muassa sen takia, että rikkailla on entistä enemmän vaikutusvaltaa politiikassa.
Aasian kasvun hän ennakoi jatkuvan rikkaita maita nopeampana, mikä kaventaa globaaleja tuloeroja.
Milanovic pohtii, miten tuloerot rikkaissa maissa kaventuisivat. Hän pitää pääomaverotuksen nostamista hankalana globalisaation oloissa ilman eri maiden yhteistyötä. Toisaalta hän kuitenkin ehdottaa varallisuuserojen tasoittamista ja viittaa siinä yhteydessä Thomas Pikettyn esittämään korkeaan perintöveroon. Milanovic tuntuu luottavan myös lisääntyvään koulutukseen ihmisten lähtökohtaerojen tasoittajana.
Olli Savela
Olli Savela on kansantalouden tilinpidon asiantuntija, joka on jäänyt eläkkeelle Tilastokeskuksesta.