Kokoomus vaatii lobbareita ja SAK:ta ulos Säätytalolta, puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) uhosi Helsingin Narikkatorilla lauantaina. (TS, 11.5.)
Kokoomuksella on vähiten varaa lobbauksen kritisointiin, tviittasi samana päivänä oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen.
”Kokoomuksella, joka on kaverikapitalismin lippulaiva, on kaikkein vähiten puhtaat jauhot tässä asiassa”, Kekkonen tviittasi ja jatkoi: ”Kokoomuksella on kritiikkiin kaikkein vähiten varaa. Kaverikapitalismi ja pyöröovet ovat toimineet.”(US, 12.5.)
Vuonna 2011 kokoomuksen johtamissa hallitusneuvotteluissa lobbarit pyörivät Säätytalossa ”kuin hollituvassa”, kritisoi myös valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo. (US, 12.5.)
Viestinnän professori Anu Kantolakin nosti esille lobbarien vaikutusvallan aikaisemmissa hallitusneuvotteluissa.
Vaikka lobbarit eivät istuisikaan Säätytalon hallitusneuvotteluissa, niin he voivat Kantolan mukaan vaikuttaa jo kauan ennen hallitusneuvotteluja tai toimia muutoin harmaalla alueella, ”joka ei näy, vaikka pitäisi.” (US, 12.5.)
Konsulttitoimisto Blicin toimitusjohtaja Niilo Mustonen kertoi HS:lle
(9.5.) lobbauksen alkavankin isoissa asioissa jopa pari vuotta etukäteen eikä vasta Säätytalon neuvotteluissa.
Sote-lobbaus, kokoomus ja pörriäiset
Mediassa kohistiin, kun sote-neuvotteluja käyvän valiokunnan varapuheenjohtaja Hanna-Kaisa Heikkinen (kesk.) vuodatti purevasti tuntojaan:
”Neuvottelut ovat pelkkää farssia, kun tekstejä yritetään hyväksyttää lankoja pitkin pörriäisissä”, Heikkinen tylyttää. (18.10.17)
Hieman myöhemmin toimittaja Timo Haapala kirjoitti, kuinka sote-neuvotteluista ”on kuulunut hurjia juttuja, miten kokoomuksen terveyslobbarit ovat ohjeistaneet kokoomuksen pääneuvottelijaa, sisäministeri Paula Risikkoa (kok) jopa kesken palaverien. ”
Jutussaan Haapala antoi esimerkkejä kokoomuspolitiikkojen ja Mehiläisen sekä Terveystalon pyöröovesta ja yhteistyöstä. Terveysalan yrityksen ostama kokoomuspoliitikko ”tuntee alan, ja alan keskeisimmät vaikuttajat ja rahavirrat”, kirjoittaa Haapala. (IS, 24.10.17)
Professori Anu Kantolan ohella moni taho on pitänyt kannatettavana suomalaisen lobbauksen säätelyn saattamista tarkemman sääntelyn pariin ja esimerkiksi lobbausrekisterin perustamista.
Maanantaina Antti Rinne (sdp) ilmoitti hallitusneuvottelijoilla olevan jo miltei valmis kirjaus lobbarirekisterin perustamiseksi. (MTV, 13.5.)
Hallitus myös ilmoittaa maanantaista 13.5. lähtien kaikki asiantuntijat, joita on kuultu hallitusneuvotteluissa. (HS, 13.5.)
Lobbauksen suitsimisessa voidaan ehkä edetä pitkällekin, kunhan mikään merkittävä puolue ei nyt asetu vastustamaan lobbarirekisterin ehtoja.
- Mikael Kallavuo