Talouselämän päätoimittajanakin työskennellyt Pekka Seppänen varoittaa kolumnissaan keinoista, joilla yleisölle annetaan vääränlainen kuva taloudesta. (Yle, 19.11.)
Esimerkiksi Suomen poikkeuksellisen suurta vientiriippuvuutta on korostettu vaikka se ei ole suurta eikä poikkeuksellista. Kyse onkin valefaktasta Seppäsen mukaan.
”Kaikkein vahvimmin suomalaiset on manipuloitu olemaan huolissaan valtion ja koko julkisen sektorin velasta”, Seppänen kirjoittaa ja toteaa Suomen olevan kaikilla mittaustavoilla vähävelkainen maa.
Talouspuheessa vilisee kielikuvia kuten talous on ”veitsen terällä” tai ”umpikujassa” ja tarvitsee ”tervehdyttämistä” kuten ”kilpailukyvyn” parantamista.
Yleistävä kielikuva voi tarkoittaa mitä tahansa. Kielikuvina voidaan käyttää myös valeadjektiiveja kuten ”joustamattomat työmarkkinat”.
”Ne, jotka kaipaavat joustavia työmarkkinoita, kenties kaipaavat myös joustavaa oikeuslaitosta. Jokaisella työpaikalla voitaisiin poiketa laeista, jos lait eivät miellytä. Maailmassa jo onkin sellaisia maita, joissa näin toimitaan”, Seppänen valaisee valeadjektiivin toista puolta.
Näin kirjoittaa muun muassa Helsingin Sanomille ja Ilta-Sanomille kolumneja tehnyt Seppänen. Hänet on mun muassa palkittu Aikakauslehtien Päätoimittajat ry:n Julius-palkinnolla ja Bonnierin vuoden journalistina.
- Mikael Kallavuo