Demokraattien presidenttivaalien kärkipaikasta kamppaileva senaattori Bernie Sanders julkaisi helmikuun lopussa laskelmia, kuinka hän rahoittaisi ilmaisen koulutuksen, uudistaisi terveydenhoidon, parantaisi sosiaaliturvaa, puuttuisi asunnottomuuteen ja laajentaisi lastenhoidon yleiseksi eduksi.
Rikkain promille varallisuusverolle
Rikkaimpaan promilleen kuuluvia kotitalouksia Sanders haluaisi verotettavan uudella varallisuusverolla. Yhden prosentin vero tulisi 32–50 miljoonan dollarin varallisuudelle. Siitä se nousisi seuraavan asteikon mukaisesti:
- 2 % vero 50–250 miljoona dollaria
- 3 % vero 250–500 miljoonaa dollaria
- 4 % vero 500–1000 miljoonaa dollaria
- 5 % vero 1000–2 500 miljoonaa dollaria
- 6 % vero 2500–5000 miljoonaa dollaria
- 7 % vero 5000–10 000 miljoonan dollaria
- 8 % vero yli 10 000 miljoonan dollarin varallisuudelle
Tästä kertyisi arviolta 4 350 miljardia dollaria kymmenessä vuodessa.
Sillä rahoitettaisiin kohtuuhintainen asumisohjelma, yleinen lastenhoito ja osa terveydenhoidon uudistuksesta.
Keinotteluverolla rahoitus ilmaisen koulutukseen
Sandersin ohjelmassa osakekaupoille tulisi 0,5 prosentin vero, velkakirjoille 0,1 prosentin ja johdannaiskaupoille 0,005 prosentin vero.
Näillä kertyisi 2400 miljardia dollaria kymmenessä vuodessa.
Tuotoilla rahoitettaisiin ilmainen koulutus collegoissa ja yliopistoissa.
Lisäksi opintovelka ahdingosta armahdettaisiin 45 miljoonaa yhdysvaltalaista.
Terveydenhoidon uudistus helpottaisi perheitä ja yrityksiä
Terveydenhoito kulut suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat maailman korkeimpia Yhdysvalloissa, mutta silti osa väestöstä ei saa asianmukaista apua tai ylipäänsä hoitoa.
Bernie Sandersin terveydenhoito uudistuksella keskivertoperhe säästäisi terveydenhoitomaksuissa vuosittain 4775 dollaria. Yritykset säästäisivät yli 10 000 dollaria työntekijää kohden.
Ohjelma toisi yhteiskunnalle arviolta 5000 miljardin dollarin säästöt kymmenessä vuodessa. Laskelma perustuu Yalen Yliopiston 15.2.20 julkaisemaan tutkimukseen.
Suomalaiselle tuhannet miljardit dollarit voivat kuulostaa vaikeasti hahmotettavilta ja ne tuleekin suhteuttaa Yhdysvaltain mittakaavaan ja kymmenen vuoden ajanjaksoon.
Yhdysvaltain 21 400 miljardin dollarin bruttokansantuote (vuoden 2019 arvio) on lähes sata kertaa Suomen bkt:tä suurempi. Kertomalla kymmenellä vuodella Yhdysvaltain bruttokansantuote saadaan noin 210 000 miljardia dollaria (huomioimatta talouskasvua).
Näin Bernie Sandersin kymmenelle vuodelle ajoitetut ohjelmat eivät vaikuta ylimitoitetuilta. Siirtyminen vihreään, ilmastoystävälliseen energiaan on Sandersin suurin projekti, joka maksaisi 16,3 biljoonaa dollaria. Se rahoitettaisiin muun muassa verottamalla fossiilienergia yhtiöitä ja vähentämällä puolustusmenoja.
Professorit Robert Reich ja Jeffrey D. Sachs pitävät Bernien ohjelmaa välttämättömänä
Guardianin kolumnissaan (23.2.) arvostettu professori Robert Reich kirjoittaa koulutuksen, terveydenhoidon ja infrastruktuurin olevan Yhdysvalloissa jo niin huonossa tilassa, että niiden korjaamatta jättäminen tulisi aiheuttamaan suuremmat kustannukset, kuin niiden korjaaminen Bernien ajamilla ohjelmilla.
Sandersin ohjelma ei ole ”radikaali” eikä hän ole ajamassa Yhdysvaltoja joksikin ”Venezuelaksi” vaan pikemminkin kohti kanadalaista tai tanskalaista yhteiskuntaa, kirjoittaa Sandersia julkisesti tukeva professori Jeffrey D. Sachs. (Project Syndicate, 25.2.)
Bernie Sanders on usein painottanut maailman rikkaimmalla valtiolla olevan varaa hoitaa väestönsä terveydenhuolto, koulutus ja sosiaaliturva samalla säällisellä tavalla, kuin se hoidetaan kehittyneissä maissa.
Se kuulostaa niin loogiselta, että on saanut Yhdysvalloissa aikaan todellisen kansanliikkeen Bernien parannusohjelmien puolesta.
Mikael Kallavuo