SÄHKÖVARASTOT SYRJÄYTTÄMÄSSÄ KAASULAITOKSET – MITEN KÄY FORTUMIN 6 MRD OSTOKSILLE

New Yorkin Rawenswoodin kaasulaitokset aiotaan korvatan akuilla. Kuva: Wikipedia CC BY-SA 4.0

(Huom. Artikkelia on muokattu ja siitä on poistettu virheellinen tieto klo 12.20.)

Sähköä varastoivien suurten akkukeskittymien hinnat ovat laskeneet niin paljon odotettua nopeammin, että kaasulaitokset ovat käymässä kannattamattomiksi, lasketaan arvostetun Rocky Mountain Institute (RMI) ajatuspajan raportissa.

Suurimittaisten akkuvarastojen ennakoivaan alkavan kilpailla kaasulaitosten kanssa vuonna 2025 ja osin jo aikaisemminkin, RMI-raportissa ennakoidaan.

New Yorkin kaupunkiin rakennetaan maailman suurinta sähkövarastoa (316 MW/2528MW), joka korvaa Ravenswoodin 16 kaasuturbiinia. Akut kykenevät varastoimaan sähköä kahdeksaksi tunniksi. (28.10., CleanTecnica)

Tekikö Fortum hukkasijoituksen Uniperin kaasulaitoksiin?

Vuonna 2000 valtionyhtiö Sonera osti 4,3 miljardilla puhelinverkkojen umts-toimilupia, jotka osoittautuivat täysin arvottomiksi.

Mikäli kaasulaitosten kannattavuus alkaa hävitä akuille jo viiden vuoden tai 10 vuoden kuluttua, niin miten käy Fortumin kuudella miljardilla eurolla kaappaamien Uniperin kaasulaitoksille.

Niitä lienee hankala muuntaa nopeasti edullisesti vihreän kaasun tuotantoon, mikä on ollut Fortumin yhtenä päätavoitteena. Etenkin kun Fortum on ilmoittanut, ettei se tee mitään suuria muutoksia Uniperissa kahden seuraavan vuoden aikana.

Valtio omistaa enemmistön (51 %) Fortumin osakkeista. Jos Fortum epäonnistuu yhtä surkeasti kuin Sonera Saksassa, niin kyseessä voi olla Suomen kaikkein kallein hukkainvestointi.

MIKAEL KALLAVUO

  • Lisää aiheesta artikkelissa: FORTUMIN KUUDEN MILJARDIN UHKAPELI UNIPERIN FOSSIILISILLA VOIMALAITOKSILLA (31.10.19)