Aktiivimalli leikkasi automaattisesti ainakin 160 000 työttömän tukia. (Yle, 25.11.18 )
Nyt on esitetty uusia leikkureita työllistämiskeinoiksi ja myös kiky-tuntien jatkamista. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto ajaa työttömyysturvan porrastamista ja asteittaista pienentämistä. SAK vastustaa sitä. (KU, 19.6.)
SAK ehdottaakin pehmeämpiä keinoja kuten työvoimapalveluiden parantamista, jota puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää tuottavana investointina.
– Työttömien tukeminen ja palvelujen tarjoaminen heti työttömyyden alussa ehkäisee parhaiten työttömyysjakson pitkittymistä. Jokainen työtön olisi tavattava ensimmäisten työttömyyspäivien aikana ja hänelle olisi nimettävä henkilökohtainen omavalmentaja, Eloranta sanoo. (19.6.)
SAK ehdottaa useampien irtisanottujen auttamista entistä pidemmällä koulutuksella. Lisäksi tukea työttömien palkkaamiseen tulisi korottaa ja sujuvoittaa.
SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta ei pidä kovien leikkauskeinojen käyttöä järkevänä työllisyyspolitiikkana vaan suosittelee pehmeitä ja monipuolisia keinoja vaikka niiden vaikutusten täsmällinen arvioiminen onkin vaikeata.
”… työllisyyspolitiikkaa ei voi tehdä niin, että toimenpiteet rajataan vain niihin, joita on helpoin tutkia. [- -] Jos työllisyyspolitiikkaa tehtäisiin niin, että vain kannustinmuutosten vaikutusarvioihin uskotaan, ajaudutaan väistämättä kestämättömiin sosiaaliturvan leikkauksiin.” Kaukoranta kirjoittaa (19.6.).
- Mikael Kallavuo