Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) esitti tulevaisuuden visiona kuusituntista työpäivää SDP:n 120-vuotisjuhlassa 17.8.
Esitys poiki niin suuren määrän artikkeleita puolesta ja vastaan, että ehdotus mitä ilmeisemmin osui hektisen aikamme hermopisteeseen.
Kuusituntista työpäivä kokeilua vuosina 1996–1999 johtanut työmarkkinaneuvos Pekka Peltola sanoi Ylen aamu-tv:ssä (22.8.) tutkimukseen osallistuneen 2000 ihmistä 30 työpaikalla. Työtehon parannukset voitiin selkeästi mitata teollisuustyöpaikoilla. Esimerkiksi putkiyhtiö KWH Pipen tuottavuus parani 42,2 prosenttia.
2000-luvulla työelämä on muuttunut tietotekniikan ja automatisoitumisen myötä niin paljon, että nyt voisi olla oikea hetki tehdä uusi lyhyemmän työajan kokeilu. Yhä hetkisemmäksi käyvä työelämä tarvitsee vastapainoksi riittävän lepoajan palautumiseen.
Puolueensa varapuheenjohtajana Sanna Marin voisi käyttää otollista mediahuomiota hyväkseen ja lanseerata uuden kokeilun kuusituntisesta työpäivästä tai nelipäiväisestä työviikosta.
Kokeilu voisi hyvinkin saada tukea hallituksen sisällä, koska puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson on myös ehdottanut kuusituntista työpäivää ja vihreidenkin parissa ajatusta on silloin tällöin väläytelty.
Lisääntyvä automaatio, nopeasti kehittyvä tekoäly ja robotisaatio parantanevat tuottavuutta lähivuosina niin, että ehkä kuuden tunnin työpäivään siirtyminen ei ole utopiaa enää 2020-luvulla.
- Mikael Kallavuo