Sipilän hallitus ajoi kilpailykyky-sopimusta (kiky) uhkaamalla tekevänsä 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja säätävänsä pakkolait, joilla sairausloman palkkaa, sunnuntailisiä ja ylityökorvausta olisi leikattu.
Tällaisen kiristämisen jälkeen kiky-sopimus solmittiin ja työnantajien työeläke- ja sairausvakuutusmaksuihin tuli alennuksia.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan työnantajien 450 miljoonan euron sairausvakuutusmaksun kiky-alennus johtuu osin laskuvirheestä.
”Työnantajien saaman maksunalennuksen suuruus johtuu osin kilpailukykysopimusta laadittaessa tehdyistä laskuvirheistä.” (HS, 19.7.)
Kysymys on niin suuresta summasta, että sillä voisi HS:n mukaan esimerkiksi rahoittaa yli kaksi kertaa Rinteen hallituksen 183 miljoonan euron korotuksen kansan- ja takuueläkkeisiin.
Mikäli noin 400 miljoonaa euroa siirrettäisiin pienimpiin eläkkeisiin, niin Rinteen vappusatanen voisi realisoitua pienimmissä alle tuhannen euron eläkkeissä mahdollisesti jo ensi vuodesta lähtien.
Kiky saatiin aikaan pakkolaeilla kiristämisellä ja koska kyseessä on valtavan 450 miljoonan euron laskuvirheen korjaamisesta, niin Rinteen hallitus voisi – niin halutessaan – tehdä nopeasti tarvittavat lainmuutokset.
Tosin niiden pelkkä suunnitteleminenkin aiheuttanee Sakari Timosen mukaan työnantajissa aikamoisen äläkän:
”Uskallan veikata, että jo sellaisen suunnitteleminen tulee aiheuttamaan elinkeinoelämän suunnalta valtavaa meteliä kilpailukyvyn tuhoamisesta ja maan talouden ajamisesta kuralle. Sen metelin tarkoituksena on jatkaa kikyä eli työehtojen heikentämistä ja pitää työnantajamaksut alennetulla tasolla.” (Sakari Timonen, 20.7.)
Toisaalta kun Rinteen hallitusta vastaan jo muutoinkin hyökätään ennennäkemättömällä hysterialla, joka ei näytä hellittävän, niin hallitus ei hyötyisi mitään perääntymisestä vaan sen kannattaa mennä kaikin voimin eteenpäin valitsemallaan linjalla.
- Mikael Kallavuo