Lukuisista kohuista huolimatta valtaosa kunnista tekee vain ennalta ilmoitettuja valvontakäyntejä vanhusten palvelutaloihin Ylen yksityiskohtaisen selvityksen mukaan.
Ennakkoon tiedossa olevan tarkastuksen teho on hyvin kyseenalainen ja gerontologian professori Marja Jylhä pitääkin yllätystarkastuksia välttämättöminä.
– Jos yrityksessä tiedetään, mitä heiltä odotetaan, niin on helppoa lavastaa asiat hyvälle tolalle tarkastuksen ajaksi, Jylhä sanoi Ylelle (24.4.).
Helsingissä, Turussa ja Oulussa ei yllätystarkastuksia
Ylen selvityksessä olevan hakukoneen avulla voi tarkastaa eri kuntien vanhustenhoidon tilannetta. Kävimme sen avulla läpi suurimpien kaupunkien yllätystarkastuksien lukumääriä.
Tampereella tehtiin peräti 17 yllätyskäyntiä, Jyväskylässä 15 ja Hangossa 9 vuoden 2018 aikana. Hämeenlinnassa taasen vain kuusi tarkastusta tehtiin ennalta ilmoittamatta ja Espoossa vaivaiset neljä.
Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Lahdessa ei tehty lainkaan yllätystarkastuksia vuonna 2018. Tulos on yllättävä, kun huomioi näiden kaupunkien omaamat resurssit.
Laitilassa vain yllättäen tehtyjä tarkastuksia
Yllätystarkastukset ovat kuitenkin täysin mahdollisia myös vähäisiä resursseja omaavissa kunnissa. Esimerkiksi Laitilan kunta on päättänyt tehdä pelkkiä yllätyskäyntejä ja yksityiset palveluntuottajat yllätetään tarkastuksella kahdesti vuodessa. (Yle, 24.4.)
Laitilan sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattila toivoo Ylelle vastaavaa käytäntöä koko Suomeen.
Valviran ylitarkastaja Mervi Tiri pitää yhtenä parannuskeinona lisätä myös AVIn ja Valviran yllätystarkastuksia:
– Valvonnan vaikuttavuuden kannalta olisi hyvä, jos voitaisiin tehdä enemmän ja nykyistä kevyemmin perustein yllätystarkastuksia. Se voisi olla myös kunnille ja palveluntuottajille heräte, hän sanoi Ylelle (24.4.).
- Mikael Kallavuo